Ziua aceea…

Călătorind prin timp, într-o zi călduroasă de vară eram la redacție, într-o mare grabă, pentru că trebuia să plec în delegație. Colega de la recepție mi-a spus că mă caută un părinte și că așteaptă la telefon. Când am ridicat receptorul de pe birou, am rămas surprinsă.

-Doamne ajută! Sunt Episcopul Damaschin Coravu[1]. Am îndrăznit să vă sun în legătură cu articolul pe care l-ați scris despre călugărița demonizată, a zis cu multă blândețe și preocupare.

În ziua respectivă publicasem un articol despre o călugăriță demonizată care nu-și găsea locul în nicio mănăstire.

-Dacă se poate, aș vrea să ne vedem și să discutăm, a continuat.

-Sigur, Preasfințite! Acum plec într-o delegație, dar săptămâna viitoare facem cumva să ne întâlnim.    

-Vin eu la redacție! Când v-ar fi mai ușor?  a zis luându-mă prin surprindere. Nu mă așteptam să se ofere să vină la București.

-Miercuri după ora 15.00 aș putea, dacă vă permite programul.

-Da. Miercuri pot veni. Îmi lăsați un număr de telefon să ne auzim marți seara?

-Cu deosebită plăcere, am spus după care am făcut schimb de numere de telefon.

M-a surprins foarte mult atitudinea Preasfințitului Damaschin, pe care nici măcar nu-l cunoșteam. Faptul că nu doar a sunat la redacție în urma acelui articol, dar s-a și oferit să vină pentru a o ajuta pe călugărița respectivă, spunea despre Preasfinția Sa că este un om foarte bun și un ierarh căruia îi pasă de cei din lumea monahală, cunoscuți și necunoscuți.

În ziua în care am stabilit să ne vedem, redactorul-șef, ne-a pus la dispoziție sala de protocol. Pentru că era o zi toridă, de miercuri, am pregătit prăjituri de post, apă și suc natural.

Când Preasfințitul era în drum spre București, ne-am sunat reciproc, iar în momentul în care s-a apropiat de redacție, am coborât pentru a-l întâmpina.  Imediat ce a coborât din mașină, mi-a atras atenția privirea sa. Ochii săi erau foarte triști. Părea că avea o suferință ascunsă… Mai târziu, aveam să aflu că, într-adevăr, toată viața a purtat o suferință greu de dus. Nu a putut nici să o înlăture, nici să o uite, a învățat doar să o ducă, așa… ca pe o povară de care nu se putea debarasa sub nicio formă.[2]

L-am condus în sala de protocol. Imaginea aceea nu o voi uita niciodată: un ierarh venit în redacția unui cotidian pentru a se interesa de soarta unei călugărițe pe care nu o cunoștea și care nu făcea parte din eparhia sa. Cu delicatețea și experiența omului care a trecut prin multe, mi-a cerut amănunte despre călugărița respectivă.

[1] La momentul acela era Episcop al Sloboziei și Călărașilor
[2] Din respect pentru memoria dragului ierarh, nu voi intra în detalii

Volumul 2 – Mai mult decât o carte – Adevărul – fragment

Va urma

”Cina cea de Taină”

Lasă un răspuns