Teodosie, unde e îngerul care am crezut că ești?

Joi, 7 aprilie 2022, a apărut următoarea știre: https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/ips-teodosie-urmarit-penal-intr-un-nou-dosar-pentru-ce-este-acuzat.html 

 Că are un nou dosar penal cred că nu ar trebui să mai mire pe nimeni, dar atitudinea lui din emisiunea de prostit lumea, moderată de numitul Eugen Tănăsescu – un Iuda în variantă foarte modernă – (video mai jos), ar trebui să pună mari semne de întrebare în rândul oilor mult prea căpiate din turma „păstorită” de Teodosie. Dar… cum să se nască vreun semn de întrebare într-o minte căpiată?! Păi… să le dau o mână de ajutor.

„Iubiți credincioși și credincioase”, păstorul vostru – despre care spuneți că e un sfânt și că „Vrednic este!” etc. -, în ziua în care a fost chemat la Poliție pentru audieri, L-A AMENINȚAT PE RECLAMANT, ÎN DIRECT, CĂ, ATENȚIE (!), ÎL DĂ ÎN JUDECATĂ!

Când a regurgitat această amenințare, Teodosie? ÎN POSTUL PAȘTILOR, după Canonul cel MARE al lui Andrei Criteanul”, când se presupune că S-A POCĂIT.

Vino, ticăloase suflete, împreună cu trupul tău, de te mărturiseşte la Ziditorul tuturor. Şi îndepărtează-te de acum de nebunia cea mai dinainte şi adu lui Dumnezeu lacrimi de pocăinţă.” După ce a rostit aceste cuvinte și altele ca acestea, s-a gândit să se ducă într-o nebunie și mai mare. Să amenințe ÎN POSTUL PAȘTILOR!

Am câteva întrebări pentru tine, cel pe care l-am considerat un sfânt coborât din icoană”.

  1. Când spuneam că mă nedreptățesc unii și alții, spuneai SĂ MĂ BUCUR, PENTRU CĂ ACESTA E SEMN CĂ NU M-A UITAT DUMNEZEU. Acum, dacă te simți nedreptățit, de ce nu te bucuri că nu te-a uitat Dumnezeu” și dai fuga la judecata omenească? Sau asta era valabil doar pentru mine și e valabil pentru cei pe care vrei să-i manipulezi?

  2. Când îți spuneam că m-am săturat să tot iert și să tot fiu călcată în picioare, îmi spuneai SĂ IERT.  „De câte ori să mai iert?”, te întrebam.  „De 70 de ori câte 7, adică mereu, pentru că așa scrie în Biblie” – îmi răspundeai.

Oare, între timp, s-a scos versetul respectiv din Biblie sau tu slujești după o altă Biblie? Tu de ce nu ierți de 70 de ori câte 7? Dacă te-a apucat amnezia, îți dau o mână de ajutor.

Iată: 

Atunci Petru, apropiindu-se de El, I-a zis: Doamne, de câte ori va greşi faţă de mine fratele meu şi-i voi ierta lui? Oare până de şapte ori? Zis-a lui Iisus: Nu zic ţie până de şapte ori, ci până de şaptezeci de ori câte şapte.” (Matei:18, 21-22).

  1. Când îți spuneam că sunt oameni care mă urăsc fără motiv, îmi serveai versetul: Iar Eu zic vouă: Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, faceţi bine celor ce vă urăsc şi rugaţi-vă pentru cei ce vă vatămă şi vă prigonesc.(Matei: 5, 44).

Și tu acum ce faci? Îl urăști pe „vrăjmașul tău”, vrei să-i faci rău celui ce „te urăște” și ameninți pe cel care „te vatămă și te prigonește”?

  1. Miercuri, 6 aprilie a.c., la Canonul cel MARE al lui Andrei Criteanul”, ai spus, printre altele: Pe mine cel lepădat înaintea uşilor Tale, Mântuitorule, măcar la bătrâneţe nu mă lăsa în iad, deşert, ci, mai înainte de sfârşit, ca un iubitor de oameni, dă-mi iertare greşelilor”iar joi, 7 aprilie a.c., l-ai amenințat pe „unul cu păr lung și cărunt”, că-l dai în judecată. Ți se pare că te-ai pocăit prea mult și te-ai gândit să nu rămână locul curat? Oricum, la câte ai făcut… sufletul tău e o groapă de gunoi.

  2. În noaptea de Înviere, care se apropie, după ce te vei plimba cu barca, pe mare, ca o stafie, după ce îi vei chema pe creduli să ia „Lumină”, de la tine „regele întunericului”, va trebui să rostești ectenia: Să iertăm totul pentru Înviere!”

Cum vei rosti tu această ectenie, dacă ai spus deja că nu-l ierți și AI AMENINȚAT DEJA CĂ-L DAI ÎN JUDECATĂ? În acest caz, slujba de Înviere făcută de tine, E UNA MINCINOASĂ.

  1. Ce ar fi făcut Iisus în locul tău? Ce scrie în Evanghelia după Luca, versetele 1-5?

Şi se apropiau de El toţi vameşii şi păcătoşii, ca să-L asculte. Şi fariseii şi cărturarii cârteau, zicând: Acesta primeşte la Sine pe păcătoşi şi mănâncă cu ei. Şi a zis către ei pilda aceasta, spunând: Care om dintre voi, având o sută de oi şi pierzând din ele una, nu lasă pe cele nouăzeci şi nouă în pustie şi se duce după cea pierdută, până ce o găseşte? Şi găsind-o, o pune pe umerii săi, bucurându-se. Tu ce faci? Vrei să lovești „oaia rătăcită” cu bastonul justiției?

  1. De câte ori ți-am spus să-l inviți pe „cetățeanul cu părul lung și cărunt”, să vorbești cu el, – ca „un păstor” bun, înțelept și smerit – cu o „oaie răzvrătită și rătăcită” din turma ta? De câte ori, Teodosie? Și ce mi-ai spus? Că nu ai cu cine, dar nu mi-ai spus că, de fapt, în anul 2016, TU AI FOST CEL CARE L-AI DAT ÎN JUDECATĂ și i-ai pretins daune morale de 5.000 lei!

Îți spun că aveai cu cine să vorbești. „Cetățeanul” respectiv, contrar manifestărilor sale, pe lângă faptul că e un om foarte inteligent, este un om care și știe să îngroape securea războiului, dacă nu este provocat, uneori, chiar de aroganța ta, de toate erorile și ororile comise cu gândurile, vorbele și faptele tale.

Tu vezi doar efectul, dar cauza? Cauza, Teodosie! Te-ai gândit că poate ai provocat răni mult prea adânci peste care nu se poate trece? Tu crezi că toți sunt ca mine? Nu, Teodosie, nu sunt! Altcineva, în locul meu, te-ar fi călcat în picioare. Tu crezi că toți sunt ca cei pe care îi ameninți cu blesteme și canoane sau îi cumperi cu arginți? Nu sunt, Teodosie. Sunt oameni care nu se tem de tine, de balivernele tale.

De ce vrei să demonstrezi, a nu știu câta oară, câtă răutate zace în tine, că urăști oamenii, că tot ce ai obținut a fost numai rodul „STRATEGIILOR” tale păguboase și ticăloase?

Prin urmare, Teodosie, dacă ai cărțile acelea blestemate, pe care pretinzi că le-ai scris și pe baza cărora ai obținut titluri, funcții, bani și onoruri, de ce nu le-ai arătat în emisiunea respectivă? De ce nu organizezi o conferință de presă, în care să arăți cărțile, să demonstrezi procurorilor, turmei pe care o păstorești, opiniei publice, cât de mincinos este „cetățeanul cu părul lung și cărunt”, să justifici un eventual „denunț calomnios” cu care l-ai amenințat… în Postul Paștilor? 

Așadar, Teodosie, dacă nu ai acele cărți, ai o enormă problemă și TREBUIE să-ți asumi toate consecințele!

(…) nimic nu este acoperit care să nu se descopere şi nimic ascuns care să nu se cunoască. De aceea, câte aţi spus la întuneric se vor auzi la lumină; şi ceea ce aţi vorbit la ureche, în odăi, se va vesti de pe acoperişuri.” (Luca: 12-13).

Teodosie, nu te cunoaște nimeni mai bine decât te cunosc eu, nici măcar tu. Ai fi putut fi un om foarte bun, pentru că ai și multe calități, dar mândria, ORGOLIUL, dorința de mărire, lăcomia și lipsa iubirii au făcut din tine un monstru.

Sunt multe de spus… și poate voi mai spune. Până atunci, îți dau sfatul pe care l-am primit, de nenumărate ori, de la tine:  Roagă-te, iartă și primește-le pe toate ca din mâna lui Dumnezeu, căci nimic nu se întâmplă fără îngăduința lui Dumnezeu, iar Dumnezeu nu greșește niciodată!”

Și îți mai dau un sfat:

-Învață-ți lecțiile, Teodosie! Nu pleca din lumea asta repetent la școala vieții!

P.S. – Între timp s-a aflat și cine este „unul cu părul lung și cărunt”! https://www.facebook.com/watch/?extid=CL-UNK-UNK-UNK-AN_GK0T-GK1C&v=3323463354549742

                                      ***

ÎPS Teodosie a fost decorat de preşedintele Ion Iliescu cu ordinul naţional „Steaua României” în grad de cavaler pentru „crearea unor opere semnificative”. Acum, aceste opere sunt de negăsit, iar procurorii încearcă să stabilească dacă ele au existat sau nu în realitate.

Citeste mai mult: adev.ro/ra5ipq

3 comentarii

Constantin Cumpănă

LECTURĂ recomandată pentru „OILE CĂPIATE” din turma lui Teodosie

RECHIZITORIUL OPINIEI PUBLICE

Acuzațiile la adresa numitului IPS Teodosie Petrescu (Macedon) al Tomisului, medaliat de Statul român cu Ordinul național STEAUA ROMÂNIEI în grad de CAVALER
1. – În mediul clerical, dar și cel laic, Teodosie Petrescu este poreclit „Şpagoveanul“ sau „Hapsâneanulˮ, ceea ce constituie o stare de fapt dezonorantă/ degradantă pentru un deținător al Ordinului.

2. Există suspiciuni rezonabile, susținute de documente oficiale ale instituțiilor abilitate, că Ordinul național „Steaua Românieiˮ în grad de Cavaler, conferit numitului Teodosie Petrescu (Decret nr. 977/ 29.XI.2002) „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală” nu ar fi avut o motivare temeinică, cărțile pe care acesta pretinde că le-a scris… neexistând!!!

3. – Teodosie Petrescu a recunoscut că a fost informator al Securității, cu numele conspirativ „Macheˮ, așa cum reiese din dosarul nr. 22227, deschis la 30 septembrie 1987 (data semnării angajamentului).

4. – Teodosie Petrescu este considerat primul înalt ierarh ortodox cercetat penal, în istoria Bisericii Ortodoxe Române, după 1990.
– La data de 17 octombrie 2016, conform comunicatului nr. 1278/ III/ 3, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile cu privire la săvârșirea infracțiunilor de: – luare de mită, – folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, totalizând 1.356.973 lei (circa 300.000 de euro la data respectivă).
– La data de 03 februarie 2017, conform comunicatului nr. 128/ III/ 3 al D.N.A. Constanța, procurorii au decis trimiterea în judecată a lotului de 6 (șase) inculpați, numitul Teodosie Petrescu fiind în stare de control judiciar.
– La data de 14 februarie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis achitarea inculpaților.

5. – Teodosie Petrescu a fost acuzat de agresiune sexuală, conform plângerii penale din data de 23 noiembrie 2011 a numitului Ciprian Stănescu, adresată către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, care are ca obiect relațiile sexuale nefirești la care reclamantul a fost supus de pârâtul Teodosie Petrescu, a unui minor (1997) și a unui elev seminarist (1995-2000).
În același sens trebuie revăzute cărțile Pr. prof. Ion Buga, „Rugați-vă pentru fratele Teoctistˮ (2005) și „Fascinația haosuluiˮ (2009).

6. – Teodosie Petrescu a fost acuzat de homosexualitate și pedofilie, trafic de har (simonie – păcatul vânzării de cele sfinte pe bani, pe daruri materiale sau angajamente de influență socială sau politică și se pedepsește cu caterisirea), de grave prejudicii materiale și financiare, în perioada când a fost Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, așa cum reiese din cărțile preotului prof. Ion Buga, care afirmă despre Teodosie că este: „un dement amărât, pripășit la Constanța”.

7. – Teodosie Petrescu a fost cercetat pentru luare de mită şi instigare la fals intelectual, fiind suspectat că a primit 850 de euro de la o persoană, pentru a o ajuta să se înscrie la Facultatea de Teologie din cadrul Universității „Ovidiusˮ din Constanța (ulterior a fost scos de sub urmărirea penală).

8. – Teodosie Petrescu este acuzat de încălcarea „jurământului de sărăcie”, prin construirea Complexului balneo-climateric de la Dorna Arini (Suceava), a cărui valoare este estimată la peste 6 (șase) milioane euro. De asemenea, a fost acuzat și au fost prezentate probe că averea sa provine și din crimă organizată.

9. – Teodosie Petrescu a organizat show-uri, pretins religioase, grotești și ridicole, în care, ca participant activ și protagonist la acestea, a adus grave prejudicii de imagine atât B.O.R., cât și credinței. Exemple:
– Slujbe de Înviere, începând cu anul 2002, pe plajele „La Steaguri” din stațiunea Neptun (4/ 5 mai 2002) și Portul Turistic din Mangalia, în Parcul Tăbăcărie/ Constanța (aprilie 2007), pe plaja „Modern” (23/ 24 aprilie 2011 și 14/ 15 aprilie 2012);
– aducerea Sfintei Lumini pe Mare, cu barca gonflabilă,
– Slujbe de Bobotează (urcarea pe cisternă cu apă potabilă „sfințită”, la data de 5 ianuarie 2019, în timpul evenimentului religios, s-a împiedicat la urcarea pe cisternă și a fost în pericol real de cădere; un incident asemănător a avut loc pe treptele Catedralei din Constanța (5 ianuarie 2021);
– slujbe de chemarea ploii (aprilie 2020),
– procesiune pentru alungarea virusului Covid-19 (Cogealac, noiembrie 2020);
– plimbări cu trăsura (Constanța,10 februarie 2021) și pe platforma camionului pe arterele Constanței la diverse procesiuni religioase;
– cățărarea pe turla bisericii de la o mănăstire (Dervent, 3 mai 2019), pentru sfințirea unei cruci, etc.

10. – Teodosie Petrescu a fost acuzat de „complicitate la crimă” de numita Stavroston Maria, care a solicitat PF Daniel (scrisoare trimisă prin fax către PF Daniel, la data de 25 februarie 2010) „retragerea din demnitatea de arhiereu”:
„(…) Mă adresez Prefericirii Voastre, Comisiei canonice disciplinare și Sfântului Sinod al B.O.R. cu rugămintea de a-l retrage din demnitatea de Arhiereu, pe care a pătat-o cu sângele nevinovat al fratelui meu (sublinierile aparțin petentei – n.a.), atât eu, familia mea, părinții și rudele apropiate având serioase motive de a-l acuza de cel puțin complicitate la crimă. Indignată de scandalurile și nelegiuirile pe care i le tolerați inexplicabil acestui ierarh, în Dobrogea, vă aduc la cunoștință că a reușit să mușamalizeze moartea fratelui meu cu organele de cercetare penală, moarte ce nu se justifică doar prin simpla și eronata ipoteză a vinovăției defunctului, cu atât mai puțin în conștiința noastră, a celor care cunoaștem cu exactitate cum s-a petrecut nefericitul eveniment. (…).”
Accidentul a avut loc în seara zilei de 12 noiembrie 2007, pe Șoseaua Mangaliei, și a fost provocat de autoturismul marca Toyota „Land Cruiser”, nr. de înmatriculare B 30 SNT, Teodosie Petrescu fiind ocupant în autoturismul care a provocat decesul cetățeanului Bișinicu Hristu, fratele petentei Stavroston Maria.
În scrisoarea menționată, sora celui decedat precizează detaliile despre modul de producere a accidentului, cauzele și împrejurările acestuia:
„(…) rulând într-un oraș, nu în afara localității, nu se pot explica sub nicio formă gravitatea și violența impactului. Fratele meu a fost luat pe capotă și proiectat în autoturismul ce rula din sens invers, chiar de pe axul drumului, stabilindu-se aberant o alcoolemie care nu i-ar fi permis să stea pe picioare, ci să fie mai degrabă în comă alcoolică, înainte de a fi accident mortal. (…) Numai că viteza de deplasare a fost excesiv de mare și acroșarea chiar de pe axul drumului nu se explică decât pe fondul unei «oboseli bahice a șoferului-preot» schimbat cu altul în persoana lui Ciupercă Gheorghe, ulterior aflând că IPS Teodosie se întorcea de la un «maslu electoral», petrecut pe la Eforie Nord. (…).”
În finalul scrisorii se arată: „(…) Ce spun Canoanele Bisericii despre astfel de situații și dacă-i mai este permisă arhieria lui IPS Teodosie, rămâne să apreciați Preafericirea Voastră, Comisia canonică și de disciplină, precum și membrii Sf. Sinod, eu, familia fratelui decedat și foarte multă lume din Constanța având ferma convingere că ar fi trebuit să-și asume vinovăția. Pentru că n-a facut-o și ne tot sfidează de atâția amar de ani cu influența față de autorități, amestecat în politică, afaceri murdare și alte blestemății, speranța noastră se îndreaptă spre superiorii săi ierarhici (…), pentru a scoate adevărul la lumină și a demonstra că un sinodal se face vinovat, cum am mai spus, cel puțin de complicitate la crimă, iar acesta este ARHIEPISCOPUL TEODOSIE AL TOMISULUI. (…).”

11. – Teodosie Petrescu a fost implicat în scandalul „binecuvântării“ unor așa-zise „opere științifice” (cazul Gheorghe Becali), fiind audiat de D.N.A. ca suspect.
De asemenea, a acordat „sprijin intelectual” pușcăriașului Gabriel Bucică, fost preot, condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru inițiere, aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup în vederea săvârșirii de infracțiuni și efectuarea de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive (în prezent și-a ispășit pedeapsa).

12. – Teodosie Petrescu i-a „împrumutat” primarului Radu Mazăre bastonul arhieresc, pentru ca edilul Constanței să apară (19 august 2012) la Carnavalul estival din Mamaia, într-un spectacol în care era costumat în țar.

13.- Teodosie Petrescu a binecuvântat Carnavalul lui Radu Mazăre din Mamaia (august 2014), spectacol de care alegorice, în timpul căruia edilul Constanței l-a interpretat pe Sf. Ștefan cel Mare, provocând indignarea și protestele credincioșilor.

14.- Teodosie Petrescu l-a asemuit pe primarul Radu Mazăre cu Sfântul Vasile cel Mare.

15. – Teodosie Petrescu a organizat și a participat (12 ianuarie 2012), contrar prevederilor canoanelor B.O.R., la un chef cu circa 250 de persoane, majoritatea preoți, cu prilejul zilei sale onomastice (Sf. Teodosie cel Mare), organizat într-un restaurant din Constanța. Potrivit ROMÂNIA TV, prelatul a cerut să îi fie amenajat ring de dans şi să vină să îi cânte Maria Ciobanu şi Ionuţ Dolănescu.

16. – Teodosie Petrescu a mințit grosolan și a provocat revoltă în rândurile opiniei publice, în cazul preotului Valeriu Roman (consilier cultural al Arhiepiscopiei Tomisului și conferenţiar universitar la Departamentul de Artă Sacră şi Teologie Didactică al Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa), care, în ziua de 31 ianuarie 2013, fiind sub influența alcoolului (0,96 mg/l alcool pur în aerul expirat), s-a răsturnat cu autoturismul personal și a rănit patru persoane.
Teodosie Petrescu a afirmat că preotul „a băut doar o limonadă” (ulterior, magistrații Curții de Apel Constanța l-au condamnat pe Valeriu Roman la 1 an si 8 luni de închisoare cu suspendare pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului).

17. – Teodosie Petrescu este acuzat de încălcarea repetată a normelor statutare și hotărârilor Sfântului Sinod.
În scrisoarea nr. 1949 din 19 aprilie 2021 a Cancelariei Sf. Sinod către Înaltpreasfințitul Teodosie, emisă din încredințarea Patriarhului Daniel, înaltul for al B.O.R. precizează că:
„În Arhiepiscopia Tomisului, normele statutare, cele regulamentare și hotărârile Sfântului Sinod sunt încălcate adesea prin: hirotonia unor teologi din alte eparhii fără ca aceștia să fi prezentat «documentele de ieșire canonică din eparhia de care aparțin» (art. 125, alin. (2) din Statut. (…).”
În același context, Teodosie Petrescu a caterisit abuziv preoți, în funcție de interesele/ patimile/ frustrările personale, cauzate de refuzul acestora de a fi „smerițiˮ (se va citi „a da șpagă!):
– preotul G. C. (în prezent, reconsiderat de Patriarhia Română; ÎPS Teodosie Petrescu refuză să-l reprimească în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului; în acest caz, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (C.N.C.D.) a considerat, prin Hotărârea nr. 745 din 16.11.2016, că preotul a fost victimizat, sancționându-l pe Teodosie Petrescu cu avertisment),
– preotul M.M. (reconsiderat de Patriarhia Română; ÎPS Teodosie Petrescu a refuzat să-l reprimească în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului),
– preotul T.C. (preot militar, reconsiderat de Patriarhia Română; în prezent slujește în cadrul Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, familia acestuia fiind la Mangalia!).
– De asemenea, unii preoți din Constanța, caterisiți abuziv, au fost nevoiți să treacă în cadrul Mitropoliei Autonome Creștin-Ortodoxe după Vechiul Calendar.

18. – Teodosie Petrescu l-a angajat, fără documente legale, la Arhiepsicopia Tomisului, pe numitul Cristinel-Viorel IBRIȘ (călugărul suspendat Varsanufie), de fapt un infractor periculos dovedit: fals material în înscrisuri oficiale, falsificarea de instrumente oficiale și folosirea de instrumente oficiale false, infracțiuni comise atunci când și-a procurat propriul certificat de deces!

19.- Teodosie Petrescu a devalizat ferma Nazarcea (350 ha), primită conform H.G. nr. 300/ 28 martie 2002 (ulterior, modificată prin. H.G. nr. 703/ 26 septembrie 2002), prin care Guvernul României a constituit un drept de folosință Arhiepiscopiei Tomisului asupra Grupului Social Culme, a patru sedii de ferme, o secție de vinificație, un sector zootehnic și unul mecanic cu utilaje aferente, 39 de tractoare, 10 mijloace de transport auto etc., precum și asupra unei suprafețe de teren de 350 hectare.

20. – Teodosie Petrescu a prejudiciat M.Ap.N. cu peste 2.500.000 lei, prin însușirea de către Arhiepiscopia Tomisului a bisericii de Garnizoană din Mangalia (există denunț la D.N.A. – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauzele privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari, dosarul nr. 291/ noiembrie 2016 remis de D.N.A. Constanța fiind în curs de cercetare).

21. – Teodosie Petrescu a fost și este implicat în politică, contrar canoanelor și hotărârilor Patriarhiei Române, susținând P.S.D., fiind reprezentant și propagandist al acestuia în teritoriu, mai ales în timpul guvernării Adrian Năstase, sau candidați independenți (Costin Dămășaru din Mangalia, pentru Camera Deputaților) – în timpul campaniei pentru alegerile parlamentare din noiembrie 2016.

22. – Teodosie Petrescu a construit biserici fără autorizație pe raza municipiului Constanța, multe dintre acestea fiind neterminate, aducând grave prejudicii imaginii și arhitecturii unui oraș cu rang de municipiu și pretenții turistice (în stațiunea Mamaia există două lăcașuri de cult: biserica „Adormirea Maicii Domnului” și biserica „Buna Vestire şi Sf. Maria Egipteanca”).
De exemplu, „biserica ortodoxă” cu hramul „Întâmpinarea Domnului” este amenajată în garajul unei vile P +1, situată pe strada Moților, nr. 36 (cartier Palas).
De menționat că unele dintre aceste așa-zise „biserici” – cu pretenții de „Casă a Domnului” – nu sunt numai ilegale, ci și insalubre, inestetice, nesigure, cu mari probleme de proiectare și construire, fiind amendate și în atenția Primăriei, I.S.U. „Dobrogea”, Inspectoratului de Stat pentru Construcții.
Prin scrisoarea din data de 16 iunie 2017 către Administrația Patriarhală, am comunicat despre situația ilegală și gravă în care se află șapte lăcașuri de cult din Constanța.
Răspunsul primit de la Patriarhie (scrisoarea 6565/ 20.06.2017): „(…) memoriul dvs. a fost trimis cu adresa nr. 6565/ 2017 către Arhiepiscopia Tomisului, spre informare, analiză și exprimarea unui punct de vedere în legătură cu bisericile la care faceți referire.”
Arhiepiscopia Tomisului nu a răspuns niciodată la această corespondență.

23. – Teodosie Petrescu a fost acuzat de deturnarea de fonduri ale Arhiepiscopiei, pentru garantarea unui credit (500.000 euro), sumă utilizată pentru construirea complexului hotelier turistic de la Dorna Arini.

24. – Teodosie Petrescu a fost acuzat de punerea sub sechestru a Palatului Arhiepiscopal din Constanța, pentru neachitarea datoriei de peste 4,2 milioane lei (cca 1.000.000 euro la data respectivă), rezultată din neplata pe timp de câțiva ani a cotelor sociale aferente salariilor tuturor angajaților Arhiepiscopiei. În mod ciudat și revoltător, în timp ce un mic întreprinzător sau un cetățean de rând este executat în regim de urgență, datoria Arhiepiscopiei a fost eșalonată de ANAF pe o perioadă de 60 luni, termenul expirând în ianuarie 2017.

25. – Teodosie Petrescu este acuzat de datorii financiare neachitate față de Patriarhia Română, fiind atenționat că va suporta sancțiuni disciplinare.
În scrisoarea nr. 1949 din 19 aprilie 2021 a Cancelariei Sf. Sinod către Înaltpreasfințitul Teodosie, emisă din încredințarea Patriarhului Daniel, se arată că: „(…) Arhiepiscopia Tomisului are mari datorii financiare față de Patriarhia Română, pe care nu le-a achitat, deși au fost trimise mai multe notificări de plată. De exemplu, valoarea totală a datoriilor față de Tipografia Cărților Bisericești, la data de 24 martie 2021, era de 468.822,02 lei, acestea însumând restanțe de plată din anul 2016. Prin urmare, neachitarea sumelor datorate Patriarhiei va atrage sancțiuni disciplinare pentru eparhia Tomisului. (…).”

26. -Teodosie Petrescu îi supune pe cei mai mulți dintre preoți la presiuni imense și îi amenință cu caterisirea sau depunerea din treaptă, în cazul în care aceștia nu achită la la termen și la nivelul sumelor impuse de el, pentru păstrarea sau obținerea de parohii pe raza județului Constanța.
– Există exemple de preoți, inclusiv familiile acestora, grav afectați atât material și moral, cât și din punct de vedere al sănătății (depresii) în urma amenințărilor și pedepselor aplicate de Teodosie Petrescu, după bunul său plac și nu după prevederile regulamentelor bisericești. De reținut că un preot caterisit (dat afară din preoție), care nu mai deține o meserie, practic este compromis și găsește foarte greu sau deloc un loc de muncă.
Din cauza prevederilor canonice și din regulamentele B.O.R., de o severitate excesivă, niciunul dintre preoți nu îndrăznește să depună plângere sau mărturie împotriva propriului ierarh, nici către ierarhia B.O.R. și nici în justiția laică.

27. – Teodosie Petrescu a fost acuzat de lovirea unor preoți, în altarul bisericii.

28. – Teodosie Petrescu menține în activitate preoți compromiși, care au comis fapte grave anticanonice și împotriva prevederilor Codului Penal, unii dintre aceștia fiind consilieri eparhiali, iar alții sunt membri ai Consistoriului (instanța de judecată bisericească).

29. – Teodosie Petrescu a răsturnat/ vărsat Sf. Potir de Împărtășanie, împrăștiind Sângele și Trupul Domnului Iisus Hristos (16 iunie 2016, în altarul catedralei „Sf. Apostoli Petru și Pavel“ din Medgidia, fiind la conferința preoțească semestrială a preoților din protoieriile Medgidia, Hârșova și Băneasa), în momentul împărtășirii preoților, fapt de excepțională gravitate, considerat „păcat de moarte“ de către canoanele B.O.R.

30. – Teodosie Petrescu provoacă și întreține o stare tensionată cu mass-media și credincioșii din județul Constanța.
– a acționat în Justiție un jurnalist și un preot (dosar civil nr. 13949/ 212 din 06.06.2016, plângerea fiind ulterior respinsă de Judecătoria Constanța).

31. – Teodosie Petrescu a primit suma de 150.000 lei din partea Consiliului Local Municipal Constanța (H.C.L.M. nr. 60/ 07 aprilie 2014).
Suma a fost solicitată pentru construirea unei brutării, a cheltuit întreaga sumă, dar nu a realizat acest obiectiv.

32. – Teodosie Petrescu a fost protagonistul unui show grotesc, organizat cu pretextul absurd și ilar „Să apărăm Biserica Ortodoxă!”, când, în decursul lunilor octombrie și noiembrie 2019, s-a prezentat la sediul Inspectoratului Județean de Poliție din Constanța (avea obligația să semneze condica de prezența impusă de controlul judiciar care i-a fost impus de D.N.A. Constanța), fiind însoțit și susținut de o grupare de circa 25 – 30 de preoți… pe care ia convocat special cu acest scop.

33. – Teodosie Petrescu a pierdut dreptul de folosință gratuită a terenului din cartierul Tomis III/ Constanța, în suprafață de 920 mp (în urma ședinței Consiliului Local Constanța din 23 aprilie 2021), atribuit inițial pentru construirea unui lăcaș de cult ortodox.

34.- Teodosie Petrescu a fost obligat să desființeze „lucrările de construcții realizate ilegal“ la Așezământul Monahal „Sfânta Treime”/ Constanța (prin hotărârea nr. 799/ 2021, dosar nr. 20441/ 212/ 2018).
Nici la data actuală nu a respectat decizia definitivă a instanței.

35. – Teodosie Petrescu a fost obligat de instanță să desființeze (octombrie 2020) „lucrările de construcții realizate fără autorizație de construire“ la Biserica „Izvorul Tămăduirii“, din Tomis Nord/ Constanța (zona „Macul Roșu”).
Nici la data actuală nu a respectat decizia definitivă a instanței.

36. – Teodosie Petrescu a dispus continuarea lucrărilor la biserica „Sf. Mc. Haralambie”/ Constanța (bd. Tomis, nr. 301), care au fost efectuate fără autorizație de construire, fapt constatat de instanță, preotul Ciprian STANCA fiind condamnat definitiv (hotărârea nr. 1634 din 12 decembrie 2019 a Judecătoriei Constanța/ dosar nr. 27891/ 212/ 2019) „la pedeapsa de 1 an închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control”, precum și la „respectarea obligaţiei de a presta o muncă neremunerată, în folosul comunităţii, pe o durată de 30 de zile”.

37. – Teodosie este acuzat de ambiție personală și afectarea unității B.O.R., în privința cererii sale (aprilie 2021) de ridicare la rang de Mitropolie a Arhiepiscopiei Tomisului, fiindu-i refuzată categoric solicitarea trimisă către Patriarhie.
În scrisoarea nr. 1949 din 19 aprilie 2021 a Cancelariei Sf. Sinod către ÎPS Teodosie, emisă din încredințarea Patriarhului Daniel, se arată: „(…) Solicitarea transmisă către Patriarhia Română de către Arhiepiscopia Tomisului este insuficient argumentată, deoarece ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie nu constituie o necesitate misionară, actuală, ci mai degrabă o ambiție personală a Chiriarhului său. Deși, în mod frecvent, Arhiepiscopia Timisului creează notă discordantă, sfidând recomandările și dispozițiile Patriarhiei Române, totuși solicită Patriarhiei Române ridicarea la rang de Mitropolie. (…).
Prin urmare, ținând seama de aspectele prezentate mai sus, aprobarea solicitării «reactivării Mitropoliei Tomisului» nu este conformă cu Statutul pentru organizarea și funcționarea B.O.R. și afectează negativ unitatea acesteia. (…).”

38. – Teodosie Petrescu este acuzat de indisciplină canonică și educațională și i se reproșează mai multe probleme de natură administrativă și economică.
În scrisoarea nr. 1949 din 19 aprilie 2021 a Cancelariei Sf. Sinod către Înaltpreasfințitul Teodosie, emisă din încredințarea Patriarhului Daniel, se arată: „(…) Conform evidențelor păstrate la Patriarhia Română, Arhiepiscopia Tomisului înregistrează mai multe probleme de natură administrativă, economică, de disciplină canonică și educațională, o parte dintre acestea fiind prezentate și în cadrul ședinței de lucru a Sfântului Sinod din ziua de 25 februarie 2021. (…).”

39. – Teodosie Petrescu a provocat un imens scandal prin refacerea Slujbei de Înviere (26/ 27 mai 2020) la mai mult de o lună după marea sărbătoare creștină a Paștelui, motivând că, urmare a instituirii stării de urgență în contextul pandemiei de SARS-CoV-2, credincioșii nu au putut participa în comuniune deplină cu clerul la această slujbă. De precizat că, în luna mai 2021, nu a mai organizat această slujbă!

40. – Teodosie Petrescu a încălcat grav unele canoane și Statutul pentru organizarea și funcționarea B.O.R.

41. – Teodosie Petrescu a fost acuzat de susținerea unor examene de doctorat în biroul personal sau biblioteca Arhiepiscopiei Tomisului.

42. – Teodosie Petrescu a transformat Facultatea de Teologie din cadrul Universității OVIDIUS din Constanța în „Fabrică de doctorate”, în calitatea sa de Director al Școlii Doctorale de Teologie.
În scrisoarea nr. 1949 din 19 aprilie 2021 a Cancelariei Sf. Sinod către Înaltpreasfințitul Teodosie – arhiepiscopul Tomisului, emisă din încredințarea Patriarhului Daniel, înaltul for al B.O.R. precizează:
– „(…) în cadrul hotărârii sinodale nr. 1138/ 2021 privind raportul de activitate al Comisiei de Teologie din cadrul Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (C.N.A.T.D.C.U.), pentru perioada septembrie 2020 – ianuarie 2021, s-a evidențiat că cele mai mari probleme, din punct de vedere al calității tezelor doctorale și al onestității științifice, se regăsesc la Școala Doctorală a Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității «Ovidius», Constanța (teze plagiate, teze conduse de profesori care nu au legătură cu disciplina pe care o predau și pentru care au expertiză academică, deficiențe de redactare a textului, incompleta și viciata folosire a bibliografiei, reluarea unor teme care au fost deja cercetate, etc). (…).”
– „(…) admiterea la doctorat a unor candidați cu note sub 8,50, încălcând hotărârile Sfântului Sinod în acest sens (hotărârea sinodală nr. 337/ 2010. (…).”

43. – Teodosie Petrescu a făcut afimații provocatoare, denigratoare, sfidătoare și scandaloase la adresa cultului catolic, negând și minimalizând unele practici religioase ale credincioșilor din acest cult:
– „Este un mare păcat să te rogi într-o biserică catolică” (1 octombrie 2020), punând Patriarhia în situația să-l contrazică (3 octombrie 2020: „Rugăciunea nu are graniţe confesionale”), dar și o reacție din partea Arhiepiscopiei Romano-Catolice (2 octombrie 2020: „Ne surprinde în mod neplăcut declaraţia ÎPS Teodosie de la Constanţa, că ar fi păcat pentru un ortodox să intre şi să se roage într-o biserică catolică, cunoscută fiind situaţia specială din Occident”);
– Teodosie Petrescu a afirmat (într-o intervenție la „Radio Dobrogea”): „(…) ei n-au dimensiunea căinţei. Ei se împărtăşesc şi de patru ori pe zi. Atât se pot împărtăşi. Un preot la catolici poate face patru liturghii, că n-are nevoie de ajunare, de post, pentru că ei au schimbat rânduiala. Şi-atunci ne luăm după cei ce au modificat rânduiala apostolică?” (27 decembrie 2020).
– Într-o altă intervenție, de dată recentă (iunie 2021, AlephNews), Teodosie a avut alt derapaj, afirmând: „(…) Biserica romano-catolică a renunțat la tradiția primară, dar am fost una. Ei au fost ortodocși. Au ieșit dintre noi ca să se deosebească de noi. Sigur, au luat alte practici, alte învățături, dar iată, noi avem un semn de la Dumnezeu, la noi lumina vine, la ei nu vine. La noi aghiazma este proaspătă și peste 10-20 de ani, la ei nu este. (…). Tot timpul avem chemarea Sfântului Duh. Că și la Liturghia catolică nu este chemat Sfântul Duh să prefacă darurile, Papa le trimite tuturor ca niște pișcoturi și toți primesc de acolo, cu centralizarea. Dar fiecare merge cu tradiția lui, noi ne respectăm, nu avem tensiuni, dar nu putem să avem comuniune decât în faptele bune. (…).”
În replică, preotul catolic Francisc Doboș a spus că IPS Teodosie „este de o candoare și de o simpatie debordantă atunci când se referă la catolici: pișcotari fără lumină, cu aghiazmă învechită și cu Duhul Sfânt cam rătăcit. (…) Nu ai cum să nu-l iubești. Păcat că Patriarhia Română a fost cam aspră cu Sfinția Sa.”, potrivit Mediafax.

44. – Teodosie Petrescu s-a opus vaccinării anticovid, a refuzat purtarea măștii și nu a respectat distanțarea legală.
Știind că este un personaj influent, s-a opus cu vehemență declarată măsurilor privitoare la prevenirea și combaterea coronavirusului, sfidând regulile impuse de autoritățile Statului și recomandările Patriarhiei Române.
În acest context, Teodosie Petrescu a fost acuzat de însuși Patriarhul României de atitudine provocatoare, lipsă de tact pastoral, indisciplină și răzvrătire.
Astfel, în scrisoarea nr. 1949 din 19 aprilie 2021 a Cancelariei Sf. Sinod către Înaltpreasfințitul Teodosie – arhiepiscopul Tomisului, emisă din încredințarea Patriarhului Daniel, se precizează: „(…) în cadrul hotărârii sinodale nr. 1617/ 2021 privind relația dintre autonomia eparhială și unitatea eclesială în Biserica Ortodoxă Română, au fost evidențiate unele dintre inițiativele și acțiunile asumate și desfășurate în Arhiepiscopia Tomisului în perioada pandemiei.
Astfel de inițiative au creat discuții aprinse în media și au adus deservicii de imagine B.O.R., mai ales că ele au fost însoțite de o atitudine provocatoare, de lipsă de tact pastoral și de comunicarea deficitară cu autoritatea bisericească superioară, fapt care exprimă un duh de indisciplină și de răzvrătire. (…).”

45. – Teodosie Petrescu este sfătuit PF. Daniel să dea dovadă de smerenie, nu de dorință de întâietate și onoruri.
Astfel, în finalul scrisorii nr. 1949 din 19 aprilie 2021 a Cancelariei Sf. Sinod către Înaltpreasfințitul Teodosie, emisă din încredințarea Patriarhului Daniel, înaltul for al B.O.R. precizează:
„(…) În concluzie, se recomandă ca, în activitatea și solicitările Arhiepiscopiei Tomisului, smerenia și primeze în raport cu dorința de întâietate și onoruri, deoarece în slujirea Bisericii Ortodoxe nu există drepturi fără obligații și nici autonomie eparhială fără comuniune sinodală.”

46. – Teodosie Petrescu și-a exprimat admirația față de Vladimir Putin – președintele Rusiei, țara care a invadat Ucraina (24 februarie 2022) și unde a comis crime de război, afirmând despre acesta: „Domnul Putin, care este atât de vehiculat în zilele acestea şi văzut atât de negru, nu-i negru cum îl prezintă toată lumea. Am spus-o şi o spun fără frică şi fără nicio ezitare. Este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte şi la Ierusalim. În ţara sa, şi Putin, şi Medvedev, sunt ctitori. Şi am fost pe urmele lor în excursie şi m-am minunat câtă jertfă au făcut. Şi noi îi judecăm ca pe nişte răufăcători.” (februarie 2022, declarație la „Radio Dobrogea”).

PRECIZARE: toate informațiile din prezenta postare sunt preluate din articole din presa locală și națională.

Constantin Cumpănă

Las aici acest mesaj, pe care l-am primit de la un PREOT. Deși nu mi-a cerut, îi respect anonimatul.
[21:50, 11.04.2022] Preot: „Sincer, ar trebui descoperite aceste orori – omul acesta nu a scris niciodată nimic, și ajunge profesor universitar, decan și îndrumător de teze de doctorat! De aceea și-a luat numele oribilei Agramate (Petrescu), urmând în toate funestul destin, care, prin el și alți câțiva, a devenit pată națională de maximă umilință, de nespălat în vecii vecilor!!! Nu-i vorba de propria mea suferință, ci va suferi icoana unui neam întreg, într-o rușine cumplită, o decadere fără de oprire. Dumnezeu să ne ierte, deși e deja prea târziu!”

Mariana Ungureanu

Auci!!!!

Lasă un răspuns