Teodosie despre PS Galaction

După ce Teodosie a făcut pagina aceea de fb, pt mine… cea mai cumplită lovitură, și am văzut la picioarele cui mi-am pus eu sufletul 20 de ani, am vrut să rup legătura cu toți ierarhii și cu toți preoții pe care îi cunoșteam, dar nu înainte de a le explica de ce.

Sufletul meu era într-o așa disperare încât căuta ceva, ceva care să-mi vindece rănile sufocante pe care mi le făcuse cel pe care îl credeam duhovnicul meu. La momentul acela, dezorientată, prinsă încă în șocul comportamentului lui, după o săptămână în care nu mă ridicasem din pat, credeam că, dacă renunț la tot ce înseamnă biserică, îmi voi reveni.

Și pt că primisem recent o carte de la PS Galaction, mi-am adunat puterile și l-am sunat să-i mulțumesc pt tot, să-i spun că nu-l mai caut și să-l rog să nu-mi mai trimită nicio carte, nicio Pastorală, niciun calendar… nimic. M-a simțit după voce, iar atitudinea mea a confirmat că… eram terminată și, reținut, m-a întrebat ce s-a întâmplat.

I-am povestit… cât i-am putut povesti în starea în care eram. La un moment dat… Preasfințitul a oftat.

-Îmi pare rău. Vă pot ajuta cu ceva?

-Nu. O să mă ajut singură… uitând de toți ăștia cu turbane aurite pe cap și de toți cei îmbrăcați în rochii negre. O să mă ajut… uitând de biserică, locul în care l-am cunoscut pe acel monstru. Așa o să mă ajut, am zis revoltată.

Preasfințitul… bineînțeles că nu avea nicio vină, dar… rănile mele erau atât de recente și atât de adânci încât îi vedeam pe toți la fel.

-Nu știu ce să vă spun, dar dacă aveți nevoie de ceva și credeți că vă pot ajuta, cu bucurie aș face acest lucru. Acum pot doar să…

-Să vă rugați, l-am întrerupt. Nu. Mulțumesc!  Și eu pot să mă rog. Vedeți de ce vreau să întrerup legătura cu toți? Pt că toți vorbiți la fel și… din această cauză… n-o să pot uita niciodată ce mi-a făcut monstrul ăla.

PS Galaction a oftat din nou și a tăcut.

-Pentru asta v-am sunat, să vă mulțumesc și să vă spun că nu vreau să mai păstrăm legătura.

-Bine… Cum doriți! Dar să știți că ușa reședinței mele rămâne deschisă pt dvs.

PS Galaction a îndurat multe cuvinte grele din partea mea, cuvinte pe care i le-aș fi spus lui Teodosie, dar nu mai aveam cum. Numerele de tel mi le blocase… public, nu eram în stare să scriu… nu mai aveam nicio portiță prin care să eliberez durerea adunată în sufletul meu.  

După ce am închis telefonul mi-am adus aminte că… finalizasem o carte, nu mai știu exact care dintre ele, și că voiam să o tipăresc având binecuvântarea unui ierarh. Am vorbit mai întâi cu cel pe care îl credeam duhovnicul meu și… ca de obicei… m-a trimis la PS Galaction.

L-am sunat pe Preasfințitul să-i spun despre e vorba, iar Preasfinția Sa a zis că s-au schimbat puțin regulile ca urmare a hotărârii sinodale luate într-o ședință anterioară.

Am vorbit cu Preasfințitul, după care l-am sunat pe Teodosie. Era în drum spre București. N-am intrat în amănunte la tel. pt că oricum trecea pe la mine.

Când a ajuns și, printre altele, i-am spus ce mi-a zis PS, a replicat… cu un zâmbet în colțul gurii.

-N-a înțeles nimic!

-Adică… e cam bătut în cap? am întrebat uimită de atitudinea lui.

-Dvs. ați spus.

-Nu eu am spus. Eu am concluzionat. Când ziceți că un om nu înțelege nimic, înseamnă că e bătut în cap. Nu?

A zâmbit și a schimbat subiectul.

Bineînțeles că PS Galaction înțelesese foarte bine ce se discutase la sinod, dar lui Teodosie, țața de la Constanța, îi plăcea să bârfească și să râdă de oameni. Față de mine era totuși reținut, dar față de alții… bârfea ca la ușa cortului.

PS Galaction are o fire introvertită, de cele mai multe ori este tăcut, dar asta nu înseamnă că ”nu înțelege nimic”, așa cum a zis individul.

Am avut onoarea să discut, pe diverse teme, cu Preasfinția Sa și nu doar că e un om foarte inteligent, dar este și un om de la care eu am învățat multe.

Țineți aproape! De la o zi la alta… tot mai multe veți afla și la fel de multe vă vor șoca.

Aceasta este cea mai blândă postare dintre toate cele care vor urma.

Teodosie – cea mai proastă strategie

Imagini care mă emoționează profund

Lasă un răspuns