Scrisoare deschisă

Preafericirii Sale Daniel – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

Preafericite Părinte Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române și Mitropolit al Munteniei și Dobrogei,

În luna octombrie a anului 2016, noi, preoți necaterisiți ai Arhiepiscopiei Tomisului, am înaintat Preafericirii Voastre și Sfântului Sinod o (altă) scrisoare deschisă în care Vă supuneam atenției și (speram noi!) deciziei cele ce se întâmplă în Arhiepiscopia noastră din pricina modului necanonic și neduhovnicesc în care Înaltpreasfințitul Teodosie înțelege să păstorească această eparhie.

https://www.ziuaconstanta.ro/images/stories/2016/10/25/Kriss/Scrisoare%20deschisa%20catre%20patriarhie-watermark.pdf

Departamentul de presă al Arhiepiscopiei Tomisului a transmis atunci drept replică un comunicat de presă laconic și lacunar deopotrivă, într-un gest de spălare a imaginii, pentru mirenii naivi și necunoscători. Și cam aceasta a fost tot ce s-a întâmplat în „locul unde nu s-a întâmplat nimic”.

Anul acesta am fost nu doar martorii, ci (siliți!) și actanții unei mascarade cultice și smintitoare cum nu s-a mai pomenit în Ortodoxie, – repetarea Paștilor. Binația liturgică rămâne o bagatelă în comparație cu această prestidigitație combinatorie a nopții de 26/ 27 mai 2020.

Autonomia eparhială și odovania praznicului Sfintelor Paști de care s-a prevalat Î.P.S. Teodosie pentru mizanscena liturgico-canonică a evenimentului de pomină cu iz de blasfemie (amintind de vremurile martiriului Sfântului Mucenic Filimon) au fost grosier încălcate.

Sfânta Patriarhie, dezicându-se public de acest scenariu de spectacol de teatru liturgic hulitor în esență, a atenționat (eufemistic și perifrastic) că, gestul abominabil al Î.P.S. Teodosie, prin singularitatea lui sfidătoare și oripilantă, încalcă principiul sobornicității decizionale și desface pe arhiereul săvârșitor din comuniunea spiritual-canonică cu Biserica Ortodoxă Română.

Impunerea în eparhie a 3 zile de post nejustificate și în zile nepermise (duminica) pentru împărtășire, mutarea odovaniei praznicului la miezul nopții prin decalarea/ comprimarea ciclului orar cultic sunt doar elemente de decor în deraierea cabotină a Î.P.S. Teodosie.

Repetarea împărțirii luminii pascale combinată cu citirea Molitfelor Sf. Vasile cel Mare tocmai când „pe toate le-a umplut de lumină” a creat o atmosferă lugubră, de negare a puterii Luminii lui Hristos care luminează în întuneric și pe care „întunericul nu a cuprins-o”.

Omorât și înviat la comanda lui Teodosie arhiereul (!?), Hristos devine un personaj religios de baladă liturgică secularistă, – „Jesus Christ Superstar”.

Cățărător pe turle, taburi și cisterne, purtător de mantii super-long, Î.P.S. desacralizează, ridiculizează și blasfemiază rânduielile Sfintei Biserici, făcând țăndări unitatea dogmatică, liturgică și canonică în Patriarhia Română, unitate și armonie aflate în competența și grija Sfântului Sinod.

De asemenea, de parcă n-ar fi fost îndeajuns, prin nerespectarea condițiilor de distanțare socială, prin împărtășirea credincioșilor cu aceeași linguriță (oprită de altfel de Patriarhie până la noi ordine!), Teodosie arhiereul a încălcat sfidător si discreționar, legea penală a Statului Român.

Nu ne rămâne decât să punem sub atenția Sfântului Sinod câteva canoane și legi pe care Î.P.S. Teodosie credem că le-a încălcat în slalomul de saltimbanc chiriarhal cu autonomie papală:

– canonul 34 apostolic;

– canonul 66 apostolic coroborat cu canonul 1 al Sinodului al III-lea Ecumenic;

– art.14, lit. a, b și o din Statutul B.O.R.;

– art. 26, alin. 3 din Legea Cultelor, nr . 489/2006, coroborat cu art. 308 și 381 din Codul Penal.

Cu fiască supunere,

ai Preafericirii Voastre fii duhovnicești,

preoți ai Eparhiei Tomisului – Constanța.

                                                                           20.07.2020

Confesiunile unor colaboratori

”TEODOSIE , UN NEVREDNIC PATAT DE O INCREDIBILA DESFRANARE !”

”Eşti mânjit cu sângele lor pe mâini, ierarhule !”

”Părinte, Dobrogea vă așteaptă de 2000 de ani!” e ca și cum i-ar fi spus ironic și foarte grav în același timp

 

Lasă un răspuns