Retete manastiresti

Astazi – doua retete manastiresti (de post)

Praz cu ciuperci şi orez

Ingrediente: 1 kg de praz curãţat, 500 g ciuperci de crescãtorie sau ghebe, 250 g orez (o canã), 250 ml ulei (un pahar), 2-3 linguri de bulion, sare şi piper dupã gust, o legãturã de pãtrunjel verde.

Mod de preparare: În uleiul încins se cãlesc ciupercile (ghebele) curãţate, spãlate şi taiate dupã preferinţã (mai mari sau mai mici). Apoi se adaugã prazul tãiat rondele de aproximativ 3 cm şi se amestecã totul maxim 5 minute. Se pun sare, piper şi bulionul dizolvat în 500 ml apã. Se lasã la fiert pânã se înmoaie prazul, dupã care se mai adaugã 500 ml apã, orezul spãlat şi scurs în prealabil. Se fierbe la foc mic, iar când este gata se presarã verdeaţa tãiatã mãrunt.

Borş de cartofi (4 porţii)

Ingrediente: 1 kg cartofi, o ceapã mare, 2 morcovi, o rãdãcinã de ţelinã, 2-3 linguri de bulion (sau 500 g roşii), 150 ml ulei, borş, 2-3 linguri de orez, sare, leuştean.

Mod de preparare: Ceapa, morcovul şi ţelina se cu­rãţã, se spalã şi se dau prin rãzãtoare. Se cãlesc 5-10 mi­nute în puţin ulei. Cartofii se curãţã, se clãtesc şi se taie cu­buleţe. Se adaugã peste legume, împreunã cu un litru şi jumãtate de apã, cu puţinã sare. Se înãbuşã 5 minute, dupã care se scoate capacul şi se lasã la fiert 25 de minute. Se adaugã orezul, roşiile curãţate de coajã şi tocate sau bu­lionul şi se mai lasã 10 minute pe foc. La sfârşit se acreşte cu borş, se presarã deasupra leuşteanul tocat şi se mai lasã sã dea în clocot câteva minute.

Foto – internet

 

Lasă un răspuns