Prin bucătăria PS Galaction

Și… încep cu și… deși… am dormit puțin, sunt foarte binedispusă și pusă pe șotii. Deci: și cum m-am trezit eu de dimineață, m-am gândit ”să dau o fugă” până la PS Galaction.

Printre altele, l-am întrebat:

-Ce mâncăm în dimineața asta?

-Salată de vinete și scordolea de nuci.

-Ce-i aia? am întrebat uimită pt că, sinceră să fiu, nu auzisem de un așa preparat.

-Un fel de salată cu nuci și usturoi.

-Stați puțin să caut pe internet, să vad dacă găsesc, dacă nu, o să o rog pe maica să-mi dea și mie rețeta.

Și am căutat, am găsit (vă las rețeta mai jos).

-Da, am găsit. Este o rețetă veche, din anul 1929.

-Cea pe care am mâncat-o eu, era proaspătă. A făcut-o maica de dimineață, a zis fiind foarte serios.

-Sunteți sigur? am întrebat printre hohote de râs.

-Foarte sigur, mi-a răspuns pe un ton la fel de serios.

PS Galaction a înțeles că, de cele mai multe ori, las copilul interior liber, îl las să-și facă de cap, iar Preasfinția Sa nu mă constrânge să mă raportez doar ca la un arhiereu. Știe că sunt o răsfățată… dar o răsfățată cu principii. Bine că nu sunt traumatizată, ar fi fost mai rău… :)))

Și iată cum… m-am ales, ne-am ales și cu o rețetă delicioasă și hrănitoare, dar și cu un motiv de a zâmbi… măcar. Că eu râd în hohote, asta e altceva.

Așa că… putem să-i mulțumim!

Ingrediente

  • 25 nuci (adica aproximativ 150 g miez de nuca)

  • 2 cartofi mari

  • 1/2 felie de paine

  • 2 catei de usturoi

  • sare

  • 3 linguri ulei

  • 1 lingura otet de vin

Instructiuni

  1. Cartofii se spala bine si se pun la fiert in coaja lor

  2. Se sparg nucile scotand miezul pe care apoi il macinam marunt cu ajutorul unei rasnite

  3. Cand cartofii sunt fierti, se scot din apa, se decojesc si se paseaza bine fie cu o presa speciala fie se dau prin razatoare (atentie: nu se adauga deloc apa)

  4. Se adauga cartofilor pasati, putina sare, miezul de paine inmuiat in apa si stors bine, uleiul, usturoiul zdrobit marunt si se amesteca bine

  5. Se adauga apoi otetul de vin si nuca macinata si din nou amestecam bine potrivind de sare

  6. Scordoleaua se aranjeaza frumos pe platoul de servit, decorand cu miez de nuca

  7. Scordoleaua se poate servi ca o gustare, simpla cu paine sau garnitura la rasol de peste

Sursa: https://www.reteteistorice.ro/2018/11/23/scordolea-de-nuci-anul-1929/

Teodosie despre PS Galaction

1 comentariu

Mmmhhhm!!!

Lasă un răspuns