Paraschiva – una dintre surorile ÎPS Teodosie

Între timp cu buna Paraschiva se întâmplase ceva. Ceva care nici până în ziua de azi nu a putut fi deslușit. Deși nu acuzase nicio stare de rău sau vreo durere, în seara de 24 septembrie 1974, la orele 22.00, când a ajuns nepotul care spusese că vine la ora 20.00, a găsit-o în genunchi lângă pat inconștientă. Avea mâinile împreunate ca la rugăciune. A chemat salvarea. Ambulanța a sosit cât s-a putut de repede. În momentul în care a așezat-o pe targă, s-a întins și și-a dat ultima suflare. Inima sa iubitoare a încetat să mai bată. Sufletul ei bun s-a înălțat la ceruri lăsând în urmă o mare de durere.

După ce s-a înregistrat decesul, medicii i-au făcut autopsie și au rămas surprinși să constate faptul că era perfect sănătoasă. Și totuși trebuia să existe o cauză a morții care urma să fie trecută în certificatul de deces. Stop cardiac, deși inima nu prezenta astfel de urme.

Înaltpreasfințitul de astăzi, pe atunci Macedon, era în anul cinci la seminar. Abia ce începuse anul școlar. În ziua de 25 septembrie, directorul și încă un profesor l-au chemat pe elevul, pe atunci, Macedon și i-au spus că ar trebui să meargă acasă.

-De ce? a întrebat nedumerit.

-Ai un eveniment în familie, a răspuns directorul.

Și pentru că nici nu bănuia ce tragedie îl aștepta acasă, le-a mulțumit profesorilor și s-a pregătit de drum. Una dintre triplete urma să se căsătorească și a crezut că va fi întâlnirea pentru stabilirea nunții, deși nu prea înțelegea de ce ar fi trebuit să fie prezent.

Seara a ajuns la Vatra Dornei și s-a gândit să meargă ca de obicei la Paraschiva și pentru a o felicita cu ocazia zilei de naștere, dar și pentru a rămâne acolo peste noapte. Ajuns la locuința surorii sale, a luat cheia de sub preș și când să descuie ușa, a ieșit o vecină. Salutând-o politicos  a vrut să intre.

-Ce faci mamă aici? l-a întrebat reținută.

-Am venit de la seminar.

-Păi… și nu te duci acasă?

-Ba da, merg mâine pentru că e deja târziu.

-Eu sunt femeie mamă, dar tot m-aș duce, a spus clătinând din cap, în timp ce s-a întors și a intrat în casă.

Va urma

Fragment din 

 

Paraschiva noua mea prietena… din cer…

Lasă un răspuns