Lecții de iubire…

Într-o seară am ajuns la reședința duhovnicului meu înaintea Preasfinției sale. Măicuțele erau ca niște furnicuțe. Dacă tot ajunsesem înaintea Preasfințitului m-am gândit să le ajut și eu cu ceva.

-Măicuță, dați-mi o lavetă să șterg praful de pe frunzele ficusului! Măcar cu atât să vă ajut și eu, i-am zis uneia dintre călugărițe.

-Mulțumim mult, a spus și mi-a adus o lavetă dintr-un material fin.

Duhovnicul meu avea în living un ficus foarte mare și foarte frumos. Îmi era drag și îl priveam cu admirație de fiecare dată. Era atât de viu de parcă vorbea. De fapt, toate câte sunt în preajma duhovnicului meu sunt însuflețite.

La un moment dat a venit și Preasfințitul.

-Doamne ajută! Dar ce faceți aici? m-a întrebat mirat.

Probabil nu se aștepta ca eu jurnalista, pe atunci, să șterg frunzele unei plante.

-M-a apucat și pe mine hărnicia după cum vedeți, am zis zâmbind. Ce frumos este ficusul acesta Preasfințite! Îmi dați și mie o frunză? Vreau să am și eu un ficus, dar din ficusul Preasfinției voastre.

-Vă dau, dar să nu se rănească, a zis preocupat.

Câtă delicatețe! A spus ”să nu se rănească”, nu să  nu îl rănesc…

-Da, sigur se rănește rău, îl și pansăm dacă e nevoie, am zis și am început să râd de ceea ce născocise mintea mea. Pe principiul: eu spuneam, eu râdeam. Preasfințitul chiar vorbea serios. Uitați, iau frunza asta mică, am continuat și am vrut să o rup.

-Nu, nu, nu o rupeți. Să cerem maicilor o foarfecă să o tăiați, a zis îngrijorat și a plecat la bucătărie să ia o foarfecă.

S-a întors și mi-a adus unealta pentru tăiat.

-Aveți grijă! m-a atenționat, în momentul în care m-am apropiat să tai frunza.

-Preasfințite, nici nu-mi vine să mai iau.

-Luați, am spus că vă dau, dar aveți grijă să nu se rănească!

M-am aplecat și am tăiat frunza sub atenta supraveghere a duhovnicului meu căruia îi tremura inima că se rănește ficusul.

-Gata, Preasfințite, nu s-a rănit. Operațiune reușită, am zis zâmbind. Îmi dați o punguță, o hârtie ceva în care să pun frunza până acasă?

-Nu. Stați puțin! Vă aduc un pahar cu puțină apă să nu sufere până ajungeți.

-Eu zic să-i facem și masaj să se relaxeze, am zis ducându-mi mâna la cap. Sunteți culmea, Preasfințite. Până acasă fac maxim 15 minute pe jos. Cu un taxi ajung imediat.

-Dar de ce să nu-i punem apă dacă putem, a zis și a și plecat la bucătărie.

S-a întors cu un pahar cu apă, mi-a luat frunza din mână, a așezat-o cu grijă și mi-a dat paharul.

-Mulțumesc, Preasfințite. Am cerut o frunză și m-am ales și cu un pahar. Să știți că nu vi-l mai aduc. Nu îi schimb paharul pentru că nu vreau să se rănească, am zis râzând.

Atitudinea duhovnicului meu chiar mă făcuse să râd. Atâta grijă pentru o frunză…

A zâmbit și Preasfințitul. Oricum știa că eu tot așa aș fi ținut-o.

-Păi, eu nu v-am dat paharul pentru a mi-l aduce înapoi, vi l-am dat să-l păstrați.

-Mulțumesc! Îmi mai dați ceva?

-Da, sigur. Ce doriți?

-Acum nimic, Preasfințite, o binecuvântare și plec pentru că nu vreau să se răzgândească frunza și să se ducă în pomul ei. Ce să-mi mai dați? Mi-ați dat frunză, mi-ați dat pahar, mi-ați dat lecții de iubire și de bunătate ce să-mi mai dați? Suficient pentru seara asta. Cu altă ocazie poate mai vreau ceva.

Am luat binecuvântare și am plecat ținând în mâini ca pe o comoară paharul cu frunza de ficus. ”Să nu se rănească… aveți grijă…” îmi alergau prin gând cuvintele duhovnicului meu. Îi vedeam și chipul preocupat, dorința de a nu i se întâmpla ceva ficusului. Mi s-a strâns inima. Câtă iubire și câtă grijă avea Preasfințitul față de toată creația lui Dumnezeu…

Am ajuns acasă și am pus paharul cu frunza de ficus pe pervazul de la fereastra dormitorului. Trebuia să am grijă de ea, să o ocrotesc, să dorm cu ea, să vorbim… zâmbesc pentru că parcă nici cuvintele nu sunt suficiente pentru a descrie frumusețea unui astfel de suflet.

”Să nu se rănească…” frunza, copacul… Cum vreodată un asemenea om ar fi în stare să aleagă să rânească pe vreunul dintre semenii săi? Am adormit zâmbind… a câta oară, nu mai știam, după o întâlnire cu duhovnicul meu.

Va urma

Fragment din

 

Lasă un răspuns