Întâlnirea cu mine -4

Până acasă ar fi vrut să se facă invizibilă pentru oameni, dar şi pentru ea. Cu paşi apăsaţi şi furioşi a ajuns la poartă și  a descuiat-o cu brutalitate, a intrat în curte şi a încuiat-o la fel. S-a trezit în casă şoptind nişte cuvinte neînţelese… Ar fi vrut să iasă din ea să se munte într-un alt corp sau să se disipe pur şi simplu…

Punga în care făcuse cumpărăturile a aruncat-o pe un scaun.

,,De ce-am ieşit? Ce mi-a trebuit? La ce-mi foloseşte ieşirea asta? La ce-mi folosesc cuvintele bătrânei?’’gândea furioasă.

Tremurând de nervi… a deschis punga. Printre cumpărăturile făcute erau bineînţeles dulciuri, foarte multe dulciuri. Luând una câte una și mângâindu-le ca pe nişte fiinţe şi le-a aşezat în sertarul destinat lor.

,,Pentru ele, da, pentru ele a meritat să ies’’. După ce le-a aşezat cu grijă a închis sertarul. Un zgomot auzit în poartă a scos-o din gândurile ei. Când s-a uitat pe fereastră a văzut că poştaşul îi lăsase ceva la cutia poştală. Plictisită de toţi şi de toate a mers să vadă ce era. Era o factură. Lipsită de interes a luat-o. Intrând în casă a vrut să o pună în sertarul cu documente. Când a deschis sertarul cu mişcări bruşte a zărit colţul unei fotografii. S-a gândit dacă să se uite sau nu. Îi era teamă ca nu cumva imaginea din fotografie să nu-i stârnească o altă amintire dureroasă… Cu toate astea a tras de colţul fotografiei. Pe hărtia fotografică era chipul ei când avea 17 ani şi chipul primului ei prieten. A întors fotografia cu faţa în jos şi a închis sertarul.

Amintirea peste care trecuseră 20 de ani a făcut-o să i se taie respiraţia. Cu toate astea a deschis din nou serarul şi cu teamă s-a mai privit o dată în fotografia respectivă.

Era frumoasă, suplă, plină de viaţă şi foarte veselă. Se uita la chipul din fotografie şi nu mai regăsea nimic din cea care fusese cândva… Nici chipul, nici starea, nici speranţa, nici bucuria… Era ea, dar totuşi o alta. Cu cea de acum nu se împăca deloc, ba dimpotrivă o detesta, o ura, s-ar fi debarasat de ea, dar nu găsea nici o cale şi nici nu avea curajul să încerce ceva. A luat fotografia şi s-a aşezat pe fotoliu.

 

Lasă un răspuns