Fire cameleonică

Fără să-mi dau seama, mă înrobise de tot. ”Duhovnicul ne e măsura… Duhovnicul este martorul care va mijloci înainta Judecătorului… Ascultarea deschide porțile Raiului… Prin gura duhovnicului vorbește Dumnezeu… Binecuvântarea duhovnicului vă ferește de multe”[1], auzeam tot mai des.

Nu mai trăiam prin ceea ce eram, trăiam prin ceea ce era. Reușise să-mi subjuge firea, să-mi schimbe personalitatea, să înrădăcineze în toată ființa mea dependența de domnia sa. Este maestru în a ”se conforma” nevoilor sufletești a celui din fața lui, pentru ca mai apoi să speculeze slăbiciunile, vulnerabilitățile, neputințele… toate  în favoarea propriilor interese. Mimează perfect sfințenia, bunătatea, iubirea, înțelepciunea, iertarea, atașamentul, blândețea… atât de bine încât cel care nu-l cunoaște chiar crede că este un înger în trup. Un om rar pe care doar ”binecuvântarea ” Lui Dumnezeu ți-l poate scoate în cale. De o așa capacitate cameleonică până și diavolul se poate înspăimânta.

Pe mine, care eram deficitară la capitolul încrederea în oameni, mă făcuse să am încredere nemărginită în domnia sa. Mă determinase să mă abandonez, să mă predau cu totul lui. Eu nu mai trăiam, eram doar o prelungire a existenței sale. Dacă mi-ar fi spus cineva că e nevoie să-mi dau viața pentru domnia sa, aș fi făcut-o fără rezerve. Îmi pierdusem identitatea, nici măcar în fața mea nu mai eram eu, Mihaela Ion, eram fiica duhovnicească a Arhiepiscopului Tomisului.[2] Trebuia să-i cer binecuvântare pentru orice, că doar așa puteam reuși, trebuia să-i cer sfatul în orice privință, pentru că ”duhovnicul mi-era măsura”, nu?

[1] Contextul acestor cuvinte l-am descris pe larg în primul volum al lucrării ”Mai mult decât o carte – Adevărul”
[2] Sigur se vor regăsi mulți/multe în ceea ce scriu. Depinde doar de ei/ele dacă au puterea să recunoască și să înceapă procesul de a se recupera ca ființe, ca personalități.

Volumul 2 – Mai mult decât o carte – Adevărul – fragment

Va urma

Mă transformase într-o autistă

Hoața acuză…

Solicit drept la replică

2 comentarii

Mariana Ungureanu

bn ca scrieti despre asa ceva,caci cine stie cati mai sunt cum a ti fost dv!!!

Mariana Ungureanu

o DOAMNE ,asta e cel mai rau si culmea sunt ffff multi oameni care procedeaza asa,fara sa fie duhovnici,bn ca a ti scapat!

Lasă un răspuns