Fericita Anastasia cea Șezândă

nebuna întru Hristos din Tbilisi

Tbilisi (Georgia) – un oraș dintre cele mai vechi, sfințit cu sângele sfinților, oraș în care au pătimit pentru Ortodoxie, fără să se lepede de Domnul, 100.000 de mucenici deodată. Clerici, bărbați și femei, adolescenți și prunci nevinovați… Practic pe fiecare stradă a Vechiului Oraș se înalță biserici mărețe foarte vechi. În acest oraș se așterne în mod nevăzut harul lui Dumnezeu și petrece în văzduh binecuvântarea sfinților. Dacă vrem, aceste daruri ne pot fi împărtășite și nouă. Cu cât mai des ne vom împărtăși din ele, cu atât mai mult se vor vindeca rănile adânci ale sufletelor noastre. Harul lui Dumnezeu transfigurează tainic sufletele.

        Tocmai în acest oraș, în anul 1886, s-a născut o fetiță pe nume Anastasia Sazanova, viețuind pe strada Himșiașvili cu nr. 11 (fosta stradă Alliluieva). A rămas de mică orfană de mamă, iar apoi și de tată, fiind crescută de mama sa vitregă împreună cu cele două surori ale sale. Încă din copilărie a fost deosebit de credincioasă, cântând în corul Bisericii „Nașterea Maicii Domnului” care nu era prea departe de casa sa. A muncit ca telefonistă și, din câte se spune, era extraordinar de frumoasă.

        Cu toate că a avut mulți admiratori, s-a îndrăgostit de un ofițer sărman. Atât de mult l-a iubit încât  s-a logodit cu el. Dar mamei sale vitrege îi displăcea atât evlavia fetei, cât și mirele acesteia. În anul 1905, alesul inimii Anastasiei a fost trimis pe front, iar el a venit mai întâi la casa Anastasiei ca să-și ia rămas bun. Negăsind-o acasă, a întrebat-o pe mama vitregă a Anastasiei unde plecase aceasta. A primit un răspuns care l-a șocat: „Și-a ieșit din minți și a fost dusă legată la spitalul de psihiatrie”. În disperarea sa, ofițerul respectiv a scos revolverul și s-a împușcat.

Va urma

Lasă un răspuns