Destin frânt

”Un singur cuvânt ne poate izbăvi de tot greul si durerea vieții: cuvântul iubire.” – Sofocle

Preotul: ”Pe cumnata mea… am iubit-o…”

Pentru o clipă am rămas fără reacții, fără cuvinte. Eram în fața unui preot, sub influența băuturilor alcoolice, care îmi spunea printre lacrimi grele că… pe cumnata lui a iubit-o. Nu puteam pune pe seama alcoolului cele mărturisite. Era prea multă durere în atitudinea lui, în cuvintele rostite, în lacrimile sale.

-Părinte, ridicați-vă să vă schimbați! Aveți cămașa udă. O să răciți, dacă mai stați așa, am spus, după un moment de tăcere. De unde vă aduc un maiou și o cămașă?

-Adu-mi numai o cămașă! Uite… de-acolo, a spus arătându-mi, cu fața jumătate afundată în pernă, ușa unui dulap pentru haine.

Am luat o cămașă, la întâmplare, timp în care voia să se ridice, încercând să pună piciorul direct în cioburile de la paharul spart.

-Nu coborâți, părinte!, i-am spus. Stați puțin să strâng cioburile!

 Am strâns cioburile cu o mătură și un făraș, pe care le-am găsit la bucătărie, apoi l-am ajutat să se ridice, să dezbrace hainele ude și să îmbrace cămașa uscată.

-Mihaela, ție trebuie să-ți spun, dacă nu, simt că fac implozie, a zis prinzându-mă de încheietura mâinii drepte.

-Vă ascult, părinte!, am îngăimat.

-După ce am terminat facultatea, arhiereul din vremea aceea, care mă remarcase, mi-a zis că are o parohie bună și că, dacă mă căsătoresc repede, mă numește paroh… acolo.

Aveam o prietenă atunci, dar relația noastră era fără viitor. Spunea că ea nu vrea să trăiască o viață târându-se prin biserici, înconjurată de lumânări, colivă, colaci și babe îmbrobodite. Una dintre prietenele mamei a zis că la ea în sat e o familie, care are o fată de măritat, o familie bună.

Am mers cu ea și când am intrat în casă, am văzut două fete, două surori. Și privirea și inima, mi s-au lipit de cea mică și sunt sigur că și ea a simțit la fel. Între noi s-a creat o legătură inexplicabilă. Poate a fost acea… ”dragoste la prima vedere”. Dar…  până să pot alege, mama fetelor a spus: ”Ea e de măritat”, arătând către soția mea. Legătura nevăzută dintre noi (”dragostea la prima vedere”), a fost înăbușită, fracturată… brusc… de cuvintele femeii. 

                                   ***

Ne vedem luni, 31 ianuarie. 

Lasă un răspuns